Jadło na slodko

Merytoryczne dyskusje o...

Moderator: Rada

Tartys In Applis - tarta jabłkowa

Postautor: Justyna » 22 listopada 2012, 18:28

Tartys In Applis - tarta jabłkowa

4 - 5 jabłek
6 fig, posiekanych
1/4 szklanki rodzynek
1 i 1/2 łyżeczki powder douce (przepis w "Mieszankach itp.")
1/4 łyżeczki soli
szczypta szafranu
ciasto (przepis w "Mieszankach itp.")

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj figi, rodzynki i przyprawy. Dobrze wymieszaj i wyłóż na ciasto w foremce. Piecz około 40 minut w temp. 180 stopni. Podawaj ciepłe lub zimne.

źródło: Anglia XIV w.
Justyna
Dama
 
Posty: 786
Rejestracja: 04 marca 2012, 17:25

Tartys In Applis II - tarta jabłkowa II

Postautor: Justyna » 22 listopada 2012, 18:34

Tartys In Applis II - tarta jabłkowa II

2 jabłka
2 gruszki
1/4 szklanki rodzynek
1/4 szklanki suszonych fig
2 łyżki masła lub margaryny
1 łyżeczka powder douce ("Mieszanki...")
szafran do koloru
ciasto ("Mieszanki...")

Owoce obierz i pokrój na małe kawałki. Wymieszaj je dobrze z przyprawami i masłem. Nadzienie wyłóż na ciasto w foremce i piecz ok. 50 minut.

źródło: Anglia XIV w.
Justyna
Dama
 
Posty: 786
Rejestracja: 04 marca 2012, 17:25

Tostee

Postautor: Justyna » 22 listopada 2012, 19:04

Tostee

1/4 szklanki czerwonego wina
1/4 szklanki miodu
1/8 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 tosty
świeży imbir

Obierz świeży imbir i drobno posiekaj. Odstaw.
W rondelku połącz wino, miód, mielony imbir, sól i pieprz i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj aż pojawią się bąbelki lub aż syrop będzie gęsty kiedy wystygnie. Nałóż na tosty i posyp posiekanym imbirem. Podawaj gorące.

źródło: Anglia ok. 1390
Justyna
Dama
 
Posty: 786
Rejestracja: 04 marca 2012, 17:25

Chardewardon - krem gruszkowy

Postautor: Justyna » 28 listopada 2012, 18:46

Chardewardon - krem gruszkowy

4 gruszki
1 szklanka białego wina
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru

Gruszki obierz. Pokrój w małe kawałki i wyłóż do rondelka razem z białym winem. Gotuj aż gruszki będą miękkie - około 15 minut. Odstaw do ostygnięcia i zmiel tłuczkiem w moździerzu. Zmieszaj z pozostałymi składnikami w rondelku. Podgrzewaj aż się zagotuje i stanie gęsty - będzie przypominać strukturą owsiankę. Podawaj ciepły lub zimny.

źródło: Anglia, XV w.
A Noble Boke Off Cookry Ffor A Prynce Houssolde
Justyna
Dama
 
Posty: 786
Rejestracja: 04 marca 2012, 17:25

Chardquynce - krem pigwowy

Postautor: Justyna » 28 listopada 2012, 18:52

Chardquynce - krem pigwowy

4-5 pigw
2 szklanki białego wina
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru

Obierz pigwy. Pokrój na drobne kawałki, włóż do naczynia żaroodpornego i zalej winem. Piecz w temperaturze 180°C przez 2 godziny aż pigwy będą bardzo miękkie. Zostaw do ostygnięcia i zmiel tłuczkiem w moździerzu. Zmieszaj w rondelku z pozostałymi składnikami. Gotuj aż będzie bardzo gęste, przypominajace strukturą owsiankę.

źródło: Anglia, XV w.
A Noble Boke Off Cookry Ffor A Prynce Houssolde
Justyna
Dama
 
Posty: 786
Rejestracja: 04 marca 2012, 17:25

Cold Leshe Viand - mus pigwowy do mięsa

Postautor: Justyna » 28 listopada 2012, 19:11

Cold Leshe Viand - mus pigwowy do mięsa


2 pigwy
2 łyżki miodu
1/2 szklanki mleka migdałowego
1 i 1/2 łyżki masła
1/4 łyżeczki soli
szczypta szafranu
2 żółtka
1/2 szklanki posiekanych daktyli

Ugotuj pigwę do miękkości. Obierz i pokrój w drobne kawałki. Umieść w garnku razem z pozostałymi składnikami. Gotuj aż zgęstnieje. Mieszaj, aby mus się nie przypalił.

źródło: Anglia, XV w.
A Noble Boke Off Cookry Ffor A Prynce Houssolde
Justyna
Dama
 
Posty: 786
Rejestracja: 04 marca 2012, 17:25

Re: Jadło na slodko

Postautor: Mitrodziej » 06 grudnia 2012, 11:28

"wiewiórka"
przepis na wiewiórke można znaleźć w sieci
wersja na uczcie była z mąki razowej
zamiast jabłek dałem rodzynki
zamiast orzechów dałem migdały
piec co najmniej 30 minut ja piekłem 45 (o 5 za długo)
Mitrodziej
Prokurator
 
Posty: 400
Rejestracja: 06 marca 2012, 07:38

Polewka Piwna

Postautor: Futrzak » 15 stycznia 2013, 18:42

Po namyśle dodaje to nie do działu z zupami, a z jadłem na słodko, gdyż jest to potrawa zdecydowanie deserowa, bardzo słodka i z tego względu da się ją zjeść w niewielkich ilościach. Przy testach przepisu ledwo zmęczyliśmy zupę według podanej ilości w 4 osoby. Jest to przepis nieco przeze mnie zmodyfikowany, bo oryginał jest tak niemożliwie słodki, że po małej porcji aż się słabo robi od takiej ilości cukru. :lol: Z moich doświadczeń wynika że najlepiej ją zrobić tuż przed podaniem- robi się ją w kilka minut, a do podgrzewania się nie nadaje, bo po pierwsze wytrąca się paskudnie tłuszcz ze śmietanki, po drugie przegotowane piwo jest niejadalne, a po trzecie jeśli zrobi się ją szybko i poda natychmiast, to z piwa nie zdąży ulecieć cały gaz, który korzystnie wpływa na smak:) jako regulator kwasowości ;) .

1/2 litra piwa- koniecznie niepasteryzowanego, moim zdaniem najlepiej sprawdza się Kasztelan.
1 jajko
200 ml śmietanki 30%
cukier, duuuużo cukru.
standardowe przyprawy korzenne- cynamon, goździki, gałka muszkatałowa. Jak ktoś leniwy, można użyć gotowej przyprawy do pierników lub grzańca.

Procedura: Wlać piwo do garnka, dodać około 2 łyżki przypraw, lekko zagrzać (nie zagotować! ma się tylko lekko podnieść piana). Ukręcić kogel-mogel z jednego żółtka i 4 łyżeczek cukru. Do kogla mogla dodać śmietankę, porządnie rozmieszać i otrzymanym tworem zabielić zupę (zupa nie może być za ciepła bo jajo się zetnie, jak ktoś ma wątpliwości wsadzić palec, jak parzy to zupa jest za ciepła). Przepis nakazuje dodać jeszcze pół szklanki cukru, jednak radzę z tego zrezygnować, bo otrzymamy roztwór nasycony w który można wbić łyżkę. Podawać można z grzankami, lub jeśli komu mało kalorii w samej zupie (tak jest w oryginalnym przepisie), z pokrojonym w kostkę tłustym twarogiem. Twaróg jest o tyle lepszym pomysłem że jest kwaśny i ułatwia zjedzenie tej bardzo słodkiej zupy.
Futrzak nie zły! Futrzak mechaty!
Awatar użytkownika
Futrzak
Oboźny
 
Posty: 168
Rejestracja: 01 marca 2012, 10:16

Poprzednia

Wróć do Jadło i napitek

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron